Tooltest: Pro Rank Tracker

Door: Cees-Jan Slabbekoorn
6 februari 2017
Zelf zeggen ze dé autoriteit te zijn op het gebied van ranktraking, maar schreeuwen dat je beste bent kan iedereen. Daarom aan mij de eer om deze tool eens streng doch rechtvaardig te reviewen. Doen ze wat ze moeten doen? Of zit er meer in dan ze eruit halen?

Waar moet een goede ranktracker aan voldoen?

Een ranktracker moet naar mijn smaak een goede weergave geven van posities van een heleboel (het liefst een paar honderd) zoekwoorden, de voortgang en de invloed van apparaten en locaties op die rankings.

Worden de posities nauwkeurig gemeten?

Nogal voor de hand liggend, maar de posities moeten natuurlijk wel kloppen. Mits je je eigen persoonlijke gegevens (browserinstellingen zoals taal, locatie, zoekgeschiedenis en eerder bezochte websites) niet meerekent.
Sommige (gratis) tools willen nog wel eens afwijken van elkaar en van de werkelijkheid, maar naar mijn idee kloppen de rankings van ProRankTracker wel als ik ze vergelijk met een schone browser in een incognito/privé modus.

Kun je processen overzichtelijk inzien?

Naast de huidige stand van je zoekwoorden wil je natuurlijk het proces zien. Zijn de posities gezakt of gestegen met betrekking tot voorgaande weken? En met hoeveel? Wat zijn de grootste stijgers en de dalers? ProRankTracker toont het verschil per dag, week en maand in een tabel, zonder dat je periodes hoeft aan te klikken. Met groene en rode cijfers is het duidelijk of het zoekwoord is gestegen of gezakt. Wat ik mis is een grafiek die het proces laat zien over een langere periode.

Houd de tool rekening met apparaat, locatie en zoekmachines?

Voor verschillende apparaten geldt vaak een andere ranking van je zoekwoorden. Google stelt hogere eisen aan de snelheid van mobiele websites en verschillende apparaten hebben  verschillende standaard browsers. ProRankTracker houdt niet alleen rekening met een verschil tussen mobiel en desktop, maar ook met de drie meest gebruikte besturingssystemen; Android, iOS en Windows.

En wat dacht je van Lokale posities. Voor heel veel lokaal gevestigde bedrijven zijn is het belangrijker om in de regio vindbaar te zijn dan landelijk. ProRankTracker maakt een duidelijk onderscheid tussen Lokaal organisch (browserinstellingen), Het Snack Pack (de drie gekaderde lokale resultaten) en de Lokale vinder in Google Maps.

Veel tabellen, grafieken en cirkeldiagrammen

ProRankTracker presenteert zijn informatie in allerlei verschillende widgets. De tool is niet zuinig met grafiekjes, diagrammetjes en tabellen, maar ik wil niet alles zien. Het lijkt een overkill aan manieren om alle gegevens te laten zien waardoor ik het overzicht kwijtraak.

Gelukkig kun je overbodige onderdelen minimaliseren en belangrijke informatie juist uitvergroten. Een leuk extraatje, maar niet meer dan dat. Een dashboard waarin ik zelf kan bepalen wat ik wil zien vind ik zinvoller. Misschien komt dit bij een volgende update?

Zoeken naar de basics

In het begin van de test moest ik een paar keer zoeken naar de tabel die de posities van mijn zoekwoorden laat zien. Dit bleek uiteindelijk onder ‘Overzicht urls’ te staan en niet in het hoofdscherm, het dashboard. Het lijkt mij logischer om direct te tonen wat het belangrijkste is.

Vervolgens wilde ik de lijst met zoekwoorden aanvullen, maar ook daar moest ik goed voor turen en rondklikken. Uiteindelijk bleek de functie in het menu te staan, maar had van mij ook met een +-knop bij het overzicht mogen staan. De indeling had iets simpeler gemogen, maar uiteindelijk went het wel.

Waarin onderscheidt de beste ranktracker zich van een goede?

Wat mij betreft moet een ranktracker aan een aantal eisen voldoen om bij de besten te horen:

1.     Geeft belangrijke inzichten en zet aan tot actie.

2.     Bespaart tijd en geld.

3.     Neemt werk uit handen.

4.     Dagelijks willen en kunnen gebruiken

1.     Geeft belangrijke inzichten en zet aan tot actie: 6

ProRankTracker scoort magertjes op inzicht geven en aanzetten tot actie. Het geeft je wel inzicht in de positie van verschillende zoekwoorden op een pagina, maar wat je met deze gegevens kunt doen is niet duidelijk. De tool geeft je geen punten waar je de ranking mee kan verbeteren. Je moet zelf dus de juiste kennis in huis hebben voor je tot actie over kunt gaan. Het ontbreken van een website auditor is naar mijn idee cruciaal punt.

2.     Bespaart tijd en geld: 9

ProRankTracker geeft je inzicht in meerdere zoekwoorden in één tabel. Dit scheelt veel checkwerk. Natuurlijk kun je elk zoekwoord handmatig checken in google incognito modus en bijhouden met excel, maar niemand heeft de tijd om zo omslachtig te werk te gaan. Een rankchecker hoort dit werk dus uit handen te nemen. Hoe meer zoekwoorden je kunt checken, hoe beter, natuurlijk. Maar daar betaal je ook voor. En de prijs is een kritiek punt om verschillende rankcheckertools op te vergelijken.

Wil je bijvoorbeeld niet meer dan 300 zoekwoorden tegelijk volgen, dan betaal je voor ProRankTracker 19 dollar per maand. Heb je meerdere website en wil je meer zoekwoorden, dan kom je uit op 39 dollar per maand meer. Je krijgt dan ruimte voor maximaal 800 zoekwoorden. Bij maximaal 1500 zoekwoorden betaal je 59 dollar, en zo verder.

Gelukkig is het aantal urls onbeperkt vanaf 19 dollar per maand. Je  wilt natuurlijk het resultaat van al je belangrijke pagina’s in de gaten houden.
Je kunt de urls groeperen om verschillende website uit elkaar te houden. Tevens kun je een op te schalen aantal subaccounts maken als je met teams of klanten werkt. Daarnaast bied ProRankTracker een app, zodat je via je mobiel ook makkelijk je rankings kan checken.

Wegen de opbrengsten op tegen de maandelijkse kosten?
Ben je actief met SEO dan is een goede ranktracker onmisbaar, maar je wilt ook niet teveel kwijt zijn. Met 19 euro per maand heb je 300 zoekwoorden en onbeperkte urls. Met vijf websites in je beheer kom je daarmee een heel eind (60 zoekwoorden per website) en betaal je in principe nog geen 4 euro per maand per website.

3.     Neemt werk uit handen: 7

Had ik de rankings niet zelf kunnen opzoeken? Per stuk opzoeken is monnikenwerk. Kan ik zelf rapportages maken waar ik rankings is verwerk? Tuurlijk, in Excel is dat best mogelijk. Maar op de manier en met de snelheid van een tool als ProRankTracker? Nee, dat lukt je vanzelfsprekend niet.
Daarnaast biedt ProRankTracker ook nog de mogelijkheid om zoekwoorden te combineren zoals Mergewords.com het al enkele jaren doet. Verder kun je ook nieuwe suggesties opsporen, zoals Übersuggest.io, een tool die lange zoektermen (longtail) voor je vindt. Het voegt niet iets nieuws toe, maar voordeel is wel dat deze functies met ProRankTracker op één plek zijn te vinden.

Helaas ontbreken de Zoekvolume en de concurrentie bij de zoekwoorden, dus als  onderzoekstool zou ik het niet snel gebruiken. Een uitbreiding hiervan kan ProRankTracker een enorme meerwaarde gegeven.

4.     Dagelijks willen en kunnen gebruiken: 7

De mobiele app van ProRankTracker geeft je de mogelijkheid op elk moment in te loggen. Je mobiel heb je altijd bij de hand en daarmee kun je ProRankTracker in principe dagelijks gebruiken. Of ik dat ook wil is de vraag. Ik denk niet dat het zinvol is om dagelijks naar je rankings te staren, daar stijgen ze niet van namelijk.
De tool zou zich als allround seo tool kunnen profileren als er verbeterpunten werden gegeven voor je rankings. Maar daar branden de makers van ProRankTracker zich niet aan. En hoewel ik het jammer vind, is dat misschien wel een slimme keuze.

ProRankTracker is een monitoring tool pur sang en checkt dus alleen de ranking van de door jou opgegeven zoekwoorden. Niets meer, niet minder.

Conclusie

Een autoriteit op het gebied van ranktracking vind ik te veel eer voor ProRankTracker. Maar de tool doet wat het moet doen en doet dit gedetailleerd en nauwkeurig. De interface mag wel wat simpeler en logischer getoond worden en een dashboard dat vrij aan te passen is zou ook een hele verbetering zijn. De rapportages zien er redelijk goed uit, maar mogen overzichtelijker. Bijvoorbeeld in één duidelijk tabel in plaats van allemaal losse grafiekjes. De app maakt het mogelijk even snel je posities te checken, wat een fijne toevoeging is.
Het grootste pluspunt is het onderscheid tussen desktop en mobiele apparaten, de drie lokale zoekresultaten in Google (Local, 3-pack, Finder) en het landelijk gemiddelde.

Wat de tool échte impact zou geven is de toevoeging van zoekvolume en concurrentiesterkte bij het zoeken naar nieuwe zoekwoordideeën. Ik heb al vele pogingen gezien (Raven Tools, SE Cockpit), maar geen enkele tool lijkt beide goed te kunnen combineren.

Daarnaast zou een goede Website auditor ook een uitkomst bieden, zodat je direct aan de slag kunt met het verbeteren van je posities. Dit scheelt ook weer kosten in het aanschaffen van al die verschillende seo tools, maar dat is nu misschien een te grote uitstap voor een tool die liever niche blijft.

Kortom ProRankTracker is een goede ranktracker, die doet wat het moet doen. Ook al hoop ik nog eens een (betaalbare) tool te vinden die alle SEO werkzaamheden perfect weet te combineren.

 

Deel dit bericht

Lees ook

Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees verder
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees verder
Mensen

In gesprek met Cees-Jan #picknicktafelgesprekken

Lees verder
Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees het blog
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees het blog

Ook op zoek naar de juiste klik?

Neem gerust contact met ons op! We helpen graag!

Of stuur een mail naar info@positie1.nl