Zo schrijf je goede product- en categorieteksten

Door: Ilona
8 april 2020

Blog 5 alweer! In de vorige blog hebben we je meer verteld over het belang van headings op je websitepagina. Eén van de reeks tips en stappen om online beter gevonden te worden. Dit blog staat in het teken van het schrijven van goede SEO-teksten voor bijvoorbeeld producten of categorieën.

Relevante content is de essentie van SEO

Hoog scoren in een zoekmachine is natuurlijk hartstikke fijn, maar als je bezoekers vervolgens op je pagina niet de gewenste inhoud vinden, heb je er niets aan. Er is dus meer dan alleen de zoekwoorden waar je rekening mee moet houden bij het schrijven van een goede tekst. Zo is het belangrijk dat je tekst kwalitatief goed is en echt interessant is voor jouw doelgroep.

Stap 1: stel jezelf vragen

Voordat je de tekst gaat schrijven, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wie is de doelgroep?
  • Wat wil die doelgroep weten?
  • Welk doel heeft de pagina?

Door vooraf goed na te denken over je doel en doelgroep, bied je de lezer een tekst die aansluit bij zijn of haar behoefte. Hiermee leg je een goede basis voor je tekst.

Stap 2: zoekwoorden

Als het goed is, dan heb je in een eerder onderzoek ontdekt welke zoekwoorden voor jouw doelgroep relevant zijn. Weet je dit nog niet? Lees dan eerst meer over het bepalen van de juiste zoekwoorden in één van onze eerste blogs over het gebruik van de juiste zoekwoorden.

Stap 3: Verwerk de zoekwoorden strategisch

Nu je weet welke zoekwoorden relevant zijn, kun je een heel klein beetje de gedachten van je bezoeker lezen. Je houdt hier rekening mee bij het schrijven van de tekst. Je verwerkt de zoekwoorden strategisch in je tekst. Zo ziet Google dat jij biedt wat mensen zoeken.

  • Het belangrijkste zoekwoord staat aan het begin van de tekst
  • Laat het zoekwoord meerdere keren terugkomen op de pagina, zodat ook voor zoekmachines duidelijk wordt wat het belangrijkste zoekwoord van de pagina is. Dit wordt ook wel zoekwoorddichtheid genoemd. Je zoekwoorddichtheid moet ongeveer 5% bedragen. Dat kun je heel handig checken via een tool van AdResults:
    https://adresults.nl/tools/keyword-density-checker/
Afbeelding 1: Zoekwoorddichtheid AdResults

 

 

 

 

Maar ook geldt:

  • Schrijf voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines. Natuurlijk taalgebruik is van groot belang;
  • Gebruik synoniemen en schrijf over gerelateerde onderwerpen (semantiek). Hiermee laat je aan de bezoeker én Google zien dat je verstand hebt van het onderwerp. Dit komt ten goede aan de autoriteit.

Hieronder geven we je een voorbeeld dat betrekking heeft op tapijttegels.

– gebruik synoniemen (tapijt, vloer, vloerbedekking, plavuis, plavuizen, stoffen vloer),
– andere combinaties: (tegelmotief, tegeltje, tapijtje, tegelvoer, tapijtvloer),
– enkel en meervoud (tapijttegel, tapijttegels, tapijten),
– gerelateerde zoekwoorden: kopen, bestellen, leggen, kantoor, slaapkamer, woonkamer, laten leggen, prijs etc. Hierdoor wordt je tekst rijker en natuurlijker.  

Schrijf aantrekkelijk

De tekst die je schrijft moet aansluiten bij de behoefte van de doelgroep. Dat stukje informatie geven waar ze op zitten te wachten. Bevestiging geven, informeren of overtuigen. Een aantrekkelijk geschreven stuk tekst helpt mee. Probeer leuk te schrijven. Stel bijvoorbeeld een vraag aan je lezer en maak je zinnen niet te lang. En ben je klaar met het schrijven van je tekst? Check dan altijd op gekke fout, want een tekst vol fouten komt niet aantrekkelijk en professioneel over.

Ga aan de slag!

Ga aan de slag met onze tips en schrijf zo een goede tekst voor jouw product- of categoriepagina. Wil je nog meer uit je website halen? In onze volgende blog: ‘Haal meer verkeer uit je afbeeldingen’ vertellen we je graag meer over het belang van afbeeldingen.

Heb je toch hulp nodig bij het schrijven van jouw teksten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deel dit bericht

Lees ook

Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees verder
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees verder
Mensen

In gesprek met Cees-Jan #picknicktafelgesprekken

Lees verder
Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees het blog
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees het blog

Ook op zoek naar de juiste klik?

Neem gerust contact met ons op! We helpen graag!

Of stuur een mail naar info@positie1.nl