Toolstest: Siteliner.com

Door: Cees-Jan Slabbekoorn
2 maart 2015

Siteliner is een eenvoudige tool die rotte plekken zonder poespas blootlegt.

Een fraai design is mooi meegenomen, maar bij een goede tool gaat het toch vooral om de functionaliteit. Op het eerste oog lijkt Siteliner zo’n functionele tool. We hebben ‘m voor je getest.

Eerste indruk: lekker duidelijk

Het design van www.siteliner.com oogt minimalistisch en simpel. De enige grafische elementen – een procesbalk, cirkeldiagrammen en meters in het blauw van het logo – zijn puur functioneel. Het is daardoor direct duidelijk waar het bij Siteliner om draait: het opsporen van “duplicate content, broken links and more…”.

Na enkele seconden scannen (of minuten, afhankelijk van je verbindingssnelheid) presenteert Siteliner een overzicht met dubbele content en kapotte links. Ook rangschikt de tool de gescande pagina’s met een zogenaamde Page Power waarde. Dat houdt in dat de tool de onderlinge waarde van je pagina’s voor zoekmachines beoordeelt met een score van 0 tot 100. De gratis scan stopt bij 250 pagina’s per domein.

Best handig, toch? Laten we nu eens kijken naar de betrouwbaarheid en het nut van deze gegevens.

Dubbele content opsporen

Bij duplicate content – content die erg veel lijkt op content op een andere pagina – gaat het uiteraard niet alleen om je teksten. Ook andere onderdelen van je website, zoals menu’s, widgets en categoriepagina’s met blogberichten kunnen worden gezien als duplicate content. De tool helpt je dus kritisch te kijken naar steeds terugkerende elementen in je layout. Het zet je zelfs aan het denken over de meerwaarde van overzichtpagina’s, zoals categoriepagina’s, tagpagina’s, archiefpagina’s en auteurpagina’s.
Gelukkig is duplicate content niet meteen reden tot paniek. De aanwezigheid van 25-30% duplicate content wordt door google als ‘normaal‘ beschouwd.

Interne link optimaliseren

Zoals gezegd beoordeelt Siteliner je pagina’s met een Page Power-cijfer van 0 tot 100. Dat is een soort nabootsing van de Page Authority van Moz en de Pagerank van Google.
Met het Page Power-overzicht kun je de interne links optimaliseren. Bijvoorbeeld door zwakkere pagina’s meer waarde te geven, door te linken vanuit de sterkere pagina’s.

Kapotte links zijn als knopen in je spieren. Knelpunten die vervelend zijn voor zowel bezoekers als Google. Siteliner spoort deze ‘broken links’ voor je op en markeert ze zelfs op je pagina. Een toffe functie die voorkomt dat je op iedere pagina weer moet zoeken naar de rotte plek.

Overgeslagen pagina’s

De functie ‘Skipped pages’ toont je een overzicht van pagina’s met een noindex-markering en verdwenen pagina’s (404 fouten). Met name de 404-errors zijn vaak niet de bedoeling en kunnen met een juiste doorverwijzing worden opgelost.

Handig overzicht

Om het resultaat van een scan te documenteren kun je direct een pdf of csv downloaden. In een tabel kun je alle pagina’s handig rangschikken op kapotte links, de hoeveelheid duplicate content, Page Power en grootte (KiloBytes). Dit geeft je inzicht in de grootste knelpunten, zodat je die direct kunt aanpakken.

Prijs

Siteliner is gratis tot het scannen van maximaal 250 urls per domein. Daarnaast kun je ieder domein één keer per maand scannen. Met de Premium versie kun je maximaal 25.000 urls per domein scannen en kun je aangeven dat je een e-mailbericht wilt ontvangen wanneer de scan klaar is. Ook pagina’s vanuit nofollow-links volgen en het negeren van robots.txt behoren tot de mogelijkheden. Het maakt niet uit hoe vaak je hetzelfde domein scant. Inschrijven voor de Premium versie is gratis, maar het gebruiken ervan niet. Behoorlijk flauw natuurlijk.
De prijs van het scannen van je website is $ 0,01 per pagina met een minimale afname van 1.000 credits (pagina’s) via Paypal. Je betaalt dus $10 voor een sitescan met 1000 pagina’s.

Conclusie

Het is direct duidelijk waar Siteliner voor is. De simpele opzet en rechtlijnigheid van de tool laat weinig aan de verbeelding over. Het snelle en nauwkeurige scan-je site-en-exporteer-de resultaten-principe werkt prettig en doelgericht.
Met het overzicht van gebroken links, het percentage duplicate content en de markering op je pagina’s kun je direct aan de slag. Dit is de grootste meerwaarde van de tool.

Het maximum van 250 urls maakt me nieuwsgierig naar wat er nog meer op te sporen is. Toch zal ik niet snel overstappen naar de betaalde versie. De premium versie levert namelijk niet meer op dan alleen een diepere scan van een website. En voor de prijs die je betaalt is de tool in zijn kunnen te beperkt en zeker niet uniek. Kapotte links, 404-errors en duplicate pagetitels zijn namelijk ook in Webmastertools te achterhalen en Page Power vind je ook in de opensite-explorer van Moz. Ook voor het opsporen van duplicate content zijn er meerdere (gratis) tools te vinden. Wanneer ik dan toch betaal voor een marketing tool wil ik toch dat deze zoveel mogelijk functies in huis heeft.
Siteliner is een eenvoudige tool die rotte plekken zonder poespas blootlegt. De gratis versie geeft een goede indicatie voor verbetering in de technische kwaliteit van je content.

Deel dit bericht

Lees ook

Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees verder
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees verder
Mensen

In gesprek met Cees-Jan #picknicktafelgesprekken

Lees verder
Nieuws

Officieel MailBlue partner

Vanaf nu is Positie1 officieel partner van MailBlue. Misschien heb je de naam MailBlue al wel eens voorbij horen (of zien) komen. Wij werken al ...
Lees het blog
Nieuws

Positie1 gaat (ook) offline…

“Alle online en offline communicatie overzichtelijk onder één dak” Zorgen dat het klikt. Al 15 jaar lang is dat de drijfveer vanwaaruit Eric Haasjes, Heleen ...
Lees het blog

Ook op zoek naar de juiste klik?

Neem gerust contact met ons op! We helpen graag!

Of stuur een mail naar info@positie1.nl