Coosto verzamelt – ongeveer net als een zoekmachine – sinds 2009 wereldwijd alles wat zich op het sociale internet afspeelt. Denk aan fora, WordPress-websites, blogs, nieuwssites, sociale media etc. Coosto claimt hierbij vrijwel geen enkele bron te missen.
In eerste instantie lijkt de tool wat op Hootsuite, met verschillende kolommen waarin je kanalen naast elkaar kunt monitoren. Toch heeft deze tool veel meer in huis en ligt de nadruk niet op mediaplanning, maar op monitoring en webcare.
Social monitoring
Coosto monitort door middel van zoekopdrachten. Deze zoekopdrachten zijn met verschillende codes aan te passen. Een handleiding hiervoor zit direct in het dashboard.
Heb je een aangepaste zoekopdracht ingesteld, dan krijg je het resultaat mét historie sinds 2009 voorgeschoteld. Zo kun je gebeurtenissen ‘teruganalyseren’ en periodes vergelijken.
Reacties, tweets, berichten en andere sociale interacties komen direct binnen in je dashboard. De verschillende blokken in beeld vertellen je over het ‘sentiment’ (de gevoelswaarde) van de berichten: neutraal, positief of negatief. Ook geven ze informatie over bronnen, populairste onderwerpen, pr-waarde en meer. De pr-waarde wordt berekend aan de hand van de impact van een bericht in vergelijking met de waarde van een advertentie. Deze impact wordt weer berekend aan de hand van de invloedwaarde die een persoon of bron heeft. Deze invloed is een berekening aan de hand van het bereik en de interactie van een bericht. Zijn we er al?
Webcare en klantenservice
De meeste websites en fora zijn te koppelen aan Coosto, zodat de tool uitstekend geschikt is voor webcare. Als je met meerdere personen in Coosto werkt, kun je een bericht als case claimen. Hiermee voorkom je dat je dubbele reacties geeft op hetzelfde bericht. Daarnaast kun je berichten categoriseren, beoordelen en archiveren. Dit kan trouwens ook met de andere twee tools, Clipit en Obi4wan.
Het mooie van Coosto is dat ‘ie influencers, de bloggers, twitteraars of andere schrijvers opspoort die veel volgers en interactie hebben. Deze kun je bijvoorbeeld benaderen middels een berichtje of misschien zelfs een deal in de vorm van gesponsorde content.
Je kunt ook e-mails krijgen wanneer gebruikers zich bijzonder positief of negatief uitlaten over je bedrijf.
De meeste websites en fora zijn te koppelen aan Coosto, zodat de tool uitstekend geschikt is voor webcare.
Content kalender
Een zogezegd ‘extraatje’ van Coosto is het tonen van een Content Calendar met topberichten die je zelf hebt gedeeld via sociale mediakanalen. Zo kun je makkelijk en snel bepalen welke type berichten de meeste interactie kreeg en daar je voordeel mee doen.
Support en communicatie
Na aanmelding bij Coosto kreeg ik een persoonlijk mailtje en konden we een afspraak maken. Deze afspraak werd één keer uitgesteld door de accountmanager. Op mijn beurt vroeg ik later om onze afspraak een uurtje te verschuiven. Dat was geen probleem. De afspraak bestond uit een gratis demo van 45 minuten.
Tijdens de demo werd ik via telefoon en met een schermuitwisseling vakkundig te woord gestaan. De argumentatie was sterk. Wel had de mijn gesprekspartner de neiging een monoloog te houden. Op de vraag wie hun beste concurrenten zijn kreeg ik een open antwoord gegeven. Ook kreeg ik duidelijke antwoorden op mijn vragen hoe ik influencers kan behandelen, en op welke websites ik zou kunnen adverteren kijkend naar de berichten. Voor vragen tijdens het gebruik is een ticketsysteem ingebouwd, liet ik mij vertellen.
Het inloggen verliep via join.me en na de presentatie werd ik automatisch uitgelogd. Er was dus geen mogelijkheid om na de demo zelf nog even te spelen met de tool. Dat vond ik jammer. Maar de mogelijkheden die ik via de demo zag maakten indruk.
Eindoordeel
Coosto oogt gebruikersvriendelijk en biedt veel mogelijkheden. Je monitort alle websites waar een reactie op geplaatst kan worden, inclusief fora, blogs, nieuwssites en natuurlijk openbare sociale mediakanalen. Coosto filtert relevante berichten via een geavanceerde zoekopdracht uit alle duizenden berichten die per dag langskomen. Daarnaast kan er een koppeling gemaakt worden met de meeste websites. Hierdoor kun je direct vanuit Coosto webcare verlenen. Het managen van alle berichten blijft overzichtelijk doordat je de berichten kunt labelen, toewijzen aan collega’s en indelen. Ook de conversaties zijn eenvoudig terug te lezen, zodat je altijd weet waar en in welke context een bericht geplaatst is.
Tot slot screent Coosto de berichten automatisch en deelt ‘ie ze in op een sentiment, krijgen gebruikers een invloedwaarde en krijgen berichten een pr-waarde en impactscore.
Op deze manier kun je je contentactiviteiten enigszins meetbaar maken en concrete doelen stellen.
Een derde mogelijkheid van Coosto is de contentplanning. Door de koppeling met de sociale mediakanalen Twitter, Facebook en Linkedin kun je je eigen berichten eenvoudig inplannen. Het topoverzicht laat je zien welke berichten het beste scoorden in het verleden. Handig om te weten bij het creëren van nieuwe content.
Al met al een uitstekende allround contentmonitoring- en webcaretool.
Pluspunten:
+ Data overzichtelijk in beeld
+ Uitstekende monitoring, webcare en contentplanning tool
+ Meerdere gebruikers kunnen samenwerken
+ Data van alle belangrijke en minder belangrijke social websites
Minpunten:
– Prijzig voor kleine ondernemingen