Toen ik nog niets van online marketing wist

Throwback Thursday

Toen ik nog niets van online marketing wist

Ongeveer zes jaar geleden wist ik vrijwel niets van online marketing. In het eerste jaar van mijn studie bedrijfskunde kreeg ik wel colleges marketing, maar het online aspect speelde hierin toen een heel kleine rol. Voor de marketingcolleges moest ik vooral veel theorieën en modellen uit mijn hoofd leren. Van het uitvoeren van marketingactiviteiten had ik totaal geen kaas gegeten.

 

In het tweede jaar van mijn studie ging ik stagelopen. Ik wist één ding zeker: ik wil geen stageplek bij een groot bedrijf. Omdat ik grote bedrijven associeer met bureaucratie, heb ik nooit enige ambitie gehad (en nog steeds niet) om bij zo’n bedrijf te werken. Via via kwam ik in contact met Reitse Sybesma van Keyroute. Reitse runde zijn eigen werving- en selectiebureau voor de sportsector. Naast werving en selectie wilde hij online sollicitatietrainingen aanbieden. En daar moest ik een grote rol in spelen.

Hoewel ik bijna niets van online marketing wist, mocht ik het online gedeelte van de onderneming op mij nemen. Om me op weg te helpen kreeg ik een videotraining van Eelco de Boer en Tonny Loorbach. Een training van honderden video’s waarin van a tot z werd verteld hoe je een geautomatiseerde business via het internet opzet. Op dat moment begon mijn bestaan als online marketeer.

Na twee maanden wist ik meer van zoekmachineoptimalisatie, Google Adwords en copywriting dan ik ooit had kunnen denken. Ik kreeg de kans op alle kennis die ik had opgedaan, direct in de praktijk uit te voeren. Binnen een maand bouwden we een mailinglijst op van ruim tweehonderd mensen. Na twee maanden lanceerden we een online sollicitatiecursus. Op een maandagavond om klokslag 20 uur stuurden we werkzoekenden naar een verkooppagina van de online training. Verkopen bleven helaas uit, maar we waren trotst op wat we in drie maanden tijd bereikt hadden.

Na mij stage wist ik zeker dat ik van online marketing mijn werk wilde maken. Via Reitse kwam ik een jaar later in contact met Eric Haasjes. Sindsdien ben ik op freelance basis werkzaam voor Positie1. Nooit gedacht dat een stage me dit allemaal zou opleveren.