Meer conversie: gezond verstand of a/b testen?

Door: David van Beek
26 mei 2017

Conversieoptimalisatie, CRO (conversion rate optimization) A/B testen, multivariate testen. Bekende begrippen voor je?Als serieuze marketeer of internetondernemer weet je dat een website altijd beter kan en dat doorontwikkelen een must is. De vraag is alleen: hoe pak je dit aan? Wanneer kies je voor gezond boerenverstand bij het ontwikkelen van je website en wanneer voor gerichte a/b testen?

Wat is a/b testen precies?

In simpele taal is a/b testen een manier om twee of meer versies van een pagina (of onderdeel van een pagina) aan je bezoekers te laten zien. Bij een 50/50 verdeling krijgt 50% van je bezoekers versie A (het origineel) te zien en de andere 50% versie B (de aangepaste versie).
Een variant hierop is multivariatie, simpelgezegd een test met 3 of meer variaties (a/b/c).
Zo simpel? Ja en nee.
Voorafgaand aan een a/b test bedenk je een hypothese op basis van – ja daar is-ie – common sense, Google Analytics (opvallende cijfers) en heatmap tools als Hotjar. Een hypothese is een vooraf bedachte stelling als: “Wanneer ik tekst X toevoeg onder knop A, wordt er meer op knop A geklikt”.

Waarom A/B testen?

Als marketeer is het – naast het boeken van resultaat – interessant om keihard te bewijzen dat je intuïtie klopt. Voor ondernemers is het een veilige en slimme manier om meer uit je bezoekers te halen. De inzet van de meeste marketingkanalen kost best een paar centen, maar A/B testen zorgt ervoor dat al je kanalen ervan profiteren.

Als je aan de slag gaat met a/b testen, documenteer alle testen dan goed.  Zo houd je overzicht over je werkzaamheden en resultaten Begin met het testen met grove aanpassingen en ga vervolgens met steeds specifiekere onderdelen experimenteren.

A/b testing tools

In een programma als Optimizely (marktleider in a/b testen), Het Franse A/B Tasty, het goedkopere Convertize of het gratis Google Optimize, kun je vervolgens vrij eenvoudig aanpassingen doen aan de website of app zonder de hulp van een dure programmeur.

Met een druk op knop draait de test en bekijk je na een bepaalde periode of je hypothese klopt of niet. Levert de aangepaste versie meer op dan het origineel? Dan kun je dit onderdeel aanpassen in je website of app.

Hoeveel kost a/b testen?

De aanschaf van een tool is een investering, Convertize valt mee en kun je gebruiken vanaf €9 per maand, Google Optimize is zelfs gratis. Het kost tijd (en dus geld) om op basis van analyses hypotheses te formuleren, laat staan het opzetten van de daadwerkelijk test.

Wanneer begin je met a/b testen?

Veel ontwikkelingen aan je website zijn prima op gezond verstand te doen. Heb je bijvoorbeeld een landingspagina zonder call to action? Want ja, ze bestaan nog. Dan heb je geen test nodig om te weten wat je moet verbeteren. Het heeft zin tijd te steken in a/b testen bij websites met meer dan 5.000 bezoekers per maand. Je neemt één pagina waar een deel van de bezoekers op landt en vervolgens draai je een test. Heb je weinig bezoekers dan duurt de test dus maanden om erachter te komen of de aanpassing het gewenste effect heeft. In dat geval is het verstandig om eerst aan je bezoekersaantal te werken en lekker door te ontwikkelen op je gezonde verstand.

Tips uit het veld

Bij de keuze voor een tool is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak en de prijs. Zelf ben ik erg enthousiast over Convertize. In de SmartEditor van Convertize kun je met een paar klikken de html en css aanpassen, onderdelen toevoegen (iets geavanceerder) en een doel koppelen aan je test. De software maakt het ook mogelijk tests te draaien specifiek voor mobiele apparaten of bezoekers via desktops. Een aandachtspuntje is de implementatie in je website. Het enige dat je hoeft te doen is een stukje code in je website plaatsen. Doe dit wel zo hoog mogelijk in de code van je website, anders loop je de kans dat iedere pagina twee keer achter elkaar laadt. Een bloedirritant verschijnsel, dat we ook wel pagina flikkering noemen. Voorkomen dus.

Draai niet te veel testjes tegelijkertijd, want soms kunnen de resultaten elkaar vertroebelen. Eén test per doel is het verstandigst.

Wat kan Positie1 voor je doen?

Bij 5.000 en meer maandelijkse bezoekers en een hele reeks logische ontwikkelingen later wordt het interessant.
Ben je klaar om een grotere stap te zetten in het verhogen van je conversie? Wil je weten wat Positie1 voor de ontwikkeling van jouw website kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze experts.

Deel dit bericht

Ook op zoek naar de juiste klik?

Neem gerust contact met ons op! We helpen graag!

Of stuur een mail naar info@positie1.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en tips