Illegaal downloaden van muziek

Throwback Thursday

Illegaal downloaden van muziek

Ongeveer tien jaar geleden vond ik het fantastisch om zoveel mogelijk muziek te downloaden als ik maar kon. Ik had stapels lege cd’s in de kast staan en brandde deze vol met zoveel mogelijk muziek. Het feit dat dit gratis was, vond ik leuker dan de muziek zelf. De meeste nummers downloadde ik met Kazaa of Limewire, voordat deze voor eens en altijd verbannen werden. Na een aantal jaar maakte de cd-speler plaats voor de mp3-speler. Ook mijn eerste iPod stouwde ik helemaal vol met illegale muziek. Na verloop van tijd werd het steeds lastiger om muziek te downloaden. Daar kwam bij dat mijn computer volliep met virussen. Het werd toch tijd om een andere manier te zoeken om muziek te downloaden.

Met iTunes deed Apple als eerste een poging om het downloaden van muziek makkelijker te maken. In tegenstelling tot alle andere Apple-producten vond ik dit programma persoonlijk erg gebruiksonvriendelijk. Daarnaast betaalde je nog vrij veel geld voor een album.

Twee jaar geleden bracht Spotify me op het rechte pad en nam ik afscheid van mijn bestaan als internet-crimineel. Inmiddels ben ik premiumgebruiker en betaal ik voor het eerst in mijn leven netjes geld voor het luisteren naar muziek.

Het bijzondere aan Spotify is, dat het de markt van het illegaal downloaden van muziek totaal ontwricht heeft. Spotify heeft er namelijk voor gezorgd, dat mensen die nooit betaalden voor muziek, opeens bereid waren om dit wél te doen. Spotify biedt ruim dertig miljoen nummers aan tegen een zodanig lage prijs dat het simpelweg niet meer de moeite waard is om muziek te downloaden. Een premium account is met € 9,99 aantrekkelijker dan illegaal downloaden. Want illegaal downloaden kost weliswaar geen geld, maar wel enorm veel tijd.

Ik wil zeker niet zeggen dat niemand meer illegaal downloadt, want uit cijfers blijkt dat dit nog steeds op grote schaal gebeurt. Maar voor mij is Spotify wel de moeite waard geworden en dat vinden met mij vele anderen.