We hoeven niet meer uit te leggen dat een hoge positie in Google belangrijk is. We klikken allemaal op zoekresultaten die bovenaan in Google staan. En daar wil je als organisatie natuurlijk ook tussen staan! De grote vraag is dan ook ‘hoe kom je hoger in Google?’
Bij Positie1 houden we ons dagelijks bezig met deze vraag, daarom geven we je graag 5 quickwins voor een hogere positie in Google. Zit je er klaar voor?
Quickwin 1 – Wat zijn de huidige posities?
Voordat we écht beginnen een vraag; hoe scoort je website op dit moment in de zoekresultaten? Welke pagina staat op de eerste pagina van Google en welke pagina wordt nauwelijks vertoond? Om antwoord op deze vragen te krijgen kun je gebruik maken van verschillende tools. Een tool die volgens ons niet mag ontbreken als je aan de slag gaat met SEO (zoekmachineoptimalisatie) is Google Search Console. Deze tool laat zien op welke woorden én pagina’s je website wordt getoond, hoe vaak je website wordt getoond, hoe vaak erop geklikt wordt (CTR) en op welke positie jouw zoekwoorden en pagina’s scoren.
En? Op welke pagina scoren jouw belangrijkste zoekwoorden?
Google Search Console is gratis. Om deze onmisbare SEO-tool te gebruiken, plaats je eenmalig een code op je website. Je kunt je web bouwer vragen dit te doen. Lees hier meer over het instellen van de Search Console.
Quikwin 2: Spreek de taal van je doelgroep
Het belangrijkste onderdeel van SEO is het bieden van relevante content aan je doelgroep. Om dit te kunnen doen, moet je weten waar de doelgroep naar op zoek is. Dus wat houdt hen bezig en welke zoektermen gebruiken zij?
Weet jij welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt? Een zoekwoordenonderzoek geeft antwoord op deze vragen. Positie1 helpt je graag bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek.
Deze belangrijke zoekwoorden verwerk je vervolgens op meerdere plekken op je pagina. En dit is echt essentieel! Zo ben je namelijk niet alleen relevant voor de doelgroep, maar is het voor zoekmachines ook duidelijk waar je pagina over gaat.
Tip: Gebruik de gratis zoekwoordentool van Google. Maak je ook gebruik van het advertentienetwerk Google Ads? Dan krijg je nauwkeurige aantallen van het zoekvolume. Anders krijg je slechts een grove schatting.
Quickwin 3a: Schrijf een aantrekkelijke title-tag
Je kent inmiddels de taal van de doelgroep en speelt hier als organisatie mooi op in. Top! Want dit betekent waarschijnlijk dat je vertoont wordt tussen alle andere zoekresultaten. Dan is het nu tijd om op te vallen. En van die ene zoeker jouw bezoeker te maken! De paginatitel en meta description spelen hierbij een belangrijke rol.
Hoe zien jouw paginatitels en meta omschrijvingen eruit? Check het eenvoudig door het volgende in de zoekbalk van Google te typen: Site:[jouw URL]. Vervolgens krijg je een overzicht van de geïndexeerde pagina’s inclusief de titels en meta descriptions.
De paginatitel laat aan zoekmachines zien waar de pagina over gaat en moet bezoekers overtuigen op de link te klikken. Voor zoekmachines is het belangrijk dat het belangrijkste zoekwoord hierin staat. Je title-tag mag niet langer zijn dan 70 tekens.
Tip: Heb je een WordPress website? Installeer de Yoast plug-in op je website. Hiermee kan je eenvoudig een title tag en meta description toevoegen aan de pagina. Je ziet ook direct of je de juiste lengte hebt, handig!
Quickwin 3b: Schrijf een aantrekkelijke meta description
De meta description is de omschrijving in de zoekresultaten onder de titel. Deze omschrijving moet zoekers overtuigen op de pagina te klikken. Verwerk daarom altijd het belangrijkste zoekwoord in de meta description, geef kort aan waar de pagina over gaat en benoem een call to action. De meta-description mag niet langer zijn dan 155 tekens.
Tip: Zie je in Google Search Console een pagina met een hoge positie en veel vertoningen, maar klikken er maar weinig mensen op je website? Check of je title tag en meta description aantrekkelijk en relevant genoeg zijn.
Quickwin 4: Verwerk je belangrijkste zoekwoord in de paginatitel (H1)
Zoals we net al aangaven is het belangrijk dat je belangrijkste zoekwoord op meerdere plekken terugkomt op de pagina. In de title tag, meta description, maar ook in de paginatitel. De paginatitel moet opgemaakt zijn als H1-titel. Dit heeft de webbouwer (als het goed is) voor je gedaan. Zo is het voor zoekmachines duidelijk dat dit het belangrijkste woord is.
Quickwin 5: Een goede en relevante tekst
Als je dacht dat je er nu bijna was… Helaas. Relevante content is het allerbelangrijkste voor een hoge positie in Google. Het gaat bij SEO dan ook niet om 1 zoekwoord zo vaak mogelijk in je tekst benoemen, maar om een inhoudelijk goede tekst. Zoekmachines worden steeds slimmer en trappen dan ook niet meer in trucjes die eerder vaak toegepast werden. In een goede tekst komt niet alleen het belangrijkste zoekwoord meerdere keren terug, er worden ook synoniemen benoemd. En gerelateerde onderwerpen. Op deze manier laat je zien dat je écht verstand hebt van het onderwerp en je relevante content biedt aan je doelgroep.
In een volgend blog vertel ik je meer over waar een goede tekst aan moet voldoen, zodat je hoger in Google komt.
Groet,
Henriët