Slechts 20% leest verder
Stel, je hebt een knaller van een artikel geschreven. Goede content, mooie afbeeldingen, belangrijke boodschap en een fantastische call to action. Waar kan het in hemelsnaam nog mis gaan? Nou, daar waar de lezer begint: de titel. Wist je dat online slechts 2 op de 10 mensen verder leest dan de titel? Dit betekent dat 80% van de lezers jouw titel niet interessant genoeg vindt om op te klikken. Ja, dan heb je dus niks aan zo’n fraai artikel.
Houd in gedachten dat elk element van overtuigende content slechts één doel heeft: zorgen dat de lezer de volgende zin leest. En de zin daarna, en de zin daarna, helemaal tot de call to action onderaan het artikel. Het moge duidelijk zijn, als lezers niet verder komen dan de titel, is het artikel bij voorbaat al kansloos. Hoe goed de rest van je verhaal ook is.
Om te zorgen dat je die overige 80% kunt overtuigen om toch de rest van je artikel te lezen, geef ik je 5 praktische tips voor een pakkende titel:
1. Maak de titel concreet
Boven een krantenartikel of verhaal kun je nog wel eens een mysterieuze titel zetten. De lezers hebben in dat geval al besloten de betreffende krant te lezen en dus is er ruimte voor meer creativiteit. In het geval van een online artikel of een blog geldt precies het tegenovergestelde. De lezer moet in één oogopslag kunnen zien waar jouw artikel over gaat, omdat er op dezelfde pagina nog 10 artikelen staan over hetzelfde onderwerp. Je wilt dat de lezers kiezen voor jouw artikel, dus je wilt direct hun aandacht trekken.
“Suiker is een gevaar voor de volksgezondheid” is bijvoorbeeld concreter dan “Witte verleiding brengt je ongemerkt in gevaar”. Bij de eerste titel weet de lezer direct waar het artikel over gaat en is de kans veel groter dat iemand op jouw artikel klikt. De tweede is mysterieus, een beetje vaag zelfs. Dat kan bij de lezer van een krant nog interesse wekken, maar als je met 10 anderen concurreert op dezelfde pagina en bijna gelijke informatie geeft, moet je concreet zijn om de lezer binnen te halen.
2. Gebruik (oneven) getallen
Titels met getallen doen het goed. Mensen houden namelijk van voorspelbaarheid en cijfers helpen ons bij het scheppen van de juiste verwachtingen. Wanneer je niet zeker weet hoe lang iets gaat duren, beleef je tijd op een andere manier. Je hebt bijvoorbeeld meer geduld als de assistente bij de huisarts zegt dat de dokter 15 minuten uitloopt, dan wanneer ze zegt dat de dokter zo bij je komt en jou dus zonder duidelijkheid laat wachten. De verwachting managen bij je lezer kan dus een hoop opleveren.
Lezers klikken overigens 20% meer op titels met een oneven getal. Onze hersenen lijken deze titels sneller te geloven dan titels met even getallen. Daar komt nog bij dat titels met uitgeschreven cijfers minder opvallen dan titels waarin getallen worden gebruikt. Een titel als “25 tips om snel af te slanken” scoort dus beter dan “Veertien manieren om makkelijk af te vallen”.
3. Wek nieuwsgierigheid
De artikelen van ViralNova, een Amerikaanse nieuwswebsite, worden dagelijks ontelbaar vaak gelezen omdat ze gebruik maken van een zogenoemde curiosity gap. Bij deze tactiek geef je de lezer eerst een stukje informatie waarna je iets benadrukt dat hij of zij nog niet weet (de curiousity gap). Als we als lezer een ‘gap’ ontdekken in onze kennis, krijgen we het gevoel dat we iets missen en om die honger naar kennis te stoppen gaan we op zoek naar informatie.
Bij deze tactiek schrijf je een titel die interessante informatie bevat, maar niet compleet is. Je vertelt dus genoeg om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren, maar geeft niet direct de clou van het verhaal. Zo dwing je de lezer om verder te klikken naar de rest van het artikel.
De techniek is overigens niet nieuw. Deze advertentie uit 1926 is het perfecte voorbeeld van de curiosity gap. De New Yorkse marketingman John Caples ontwierp de advertentie die uiteindelijk een van de meest succesvolle en populaire advertenties ooit werd.
Zorg echter wel dat je deze techniek spaarzaam toepast. Op sociale media, zoals Facebook, worden deze titels vaak geassocieerd met clickbait: een sensationele, misleidende titel die de lezer verleidt tot een klik.
4. Maak gebruik van negatieve superlatieven
Superlatieven, oftewel de overtreffende trap: populair en vaak gebruikt in titels. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn de positieve superlatieven (‘beste’, ‘meest’) niet bijzonder aantrekkelijk voor lezers. Sterker nog, titels met positieve superlatieven scoorden slechter dan titels zonder superlatieven. Een analyse van 65.000 titels van online artikelen liet zien dat het gebruik van negatieve superlatieven zorgt voor een hogere click-through-rate. Gemiddeld werd er op de titels met negatieve superlatieven (‘slechtste’, ‘nooit’) 63% meer geklikt dan op hun positieve tegenhangers. Een artikel met een titel als “’s Werelds slechtste reacties op negatieve recensies” wordt dus sneller gelezen dan “Zo reageer je het beste op negatieve recensies”. (Bron: Outbrain)
De aversie van positieve superlatieven kun je verklaren door het overmatige gebruik van deze woorden. Woorden als ‘beste’, ‘meest’, ‘grootste’, ‘mooiste’ in een titel zijn inmiddels clichés geworden en dus minder aantrekkelijk. Aan de andere kant kan het zijn dat de schrijver van negatieve informatie authentieker of onpartijdig overkomt. Daarnaast zijn negatieve superlatieven natuurlijk ook onverwacht en intrigerend en dat spreekt lezers aan.
5. Begin met ‘Hoe’
Mensen willen allemaal slimmer en beter worden. In alles. Volgens advertentieschrijvers is het dan ook onmogelijk om een slechte titel te schrijven die begint met ‘hoe’. De ‘hoe’-titel speelt onbewust in op de vraag naar orde en voorspelbaarheid. We zoeken altijd naar geheime trucs, tips en regels om meer controle te krijgen. “Hoe je in 11 stappen je sollicitatiebrief verbetert” spreekt lezers dus aan.
Je kunt van een ‘hoe’-titel natuurlijk ook een vraag maken: “Hoe kun je stoppen met roken?”. Vragen stimuleren onze nieuwsgierigheid en alleen het vraagteken prikkelt onze hersenen al. Geef in de vraag niet te veel informatie weg, want dan is de nieuwsgierigheid al voorbij voordat de lezer überhaupt het artikel heeft geopend.
Het eerste wat lezers van jouw artikel zien is de titel. Het is dus jouw taak om deze lezers te overtuigen op jouw artikel te klikken en de inhoud te lezen. Houd rekening met de verwachting van je lezer en wees concreet, dan valt jouw titel gegarandeerd meer op dan anderen.
⋆ Bonus tip: Schrijf meerdere titels voor een artikel, een stuk of 9 bijvoorbeeld, en kies de beste eruit. Zo dwing je jezelf tot de nodige creativiteit en eindig je met ontzettend leuke en boeiende varianten. Je kunt zelfs de beste twee of drie combineren tot één pakkende titel.
Hulp nodig van onze specialisten op het gebied van pakkende titels of SEO? Neem dan gerust contact op met ons op of stuur een mailtje naar info@positie1.nl.